Kefirko set za pravljenje sira

Kefirko set za izradu sira je jednostavan način za izradu domaćeg, svježeg, kremastog kefirnog sira bogatog probioticima. Sve što trebate je uliti kefir, procijediti ga te mu dodati začine i dodatke po Vašem ukusu!

Kefirko set za sir je vrlo jednostavan – sastoji se od 4 dela: poklopca, mrežastog dela, plastičnog prstena i staklene posude koja zadržava oceđenu sirutku.

Ako želite dobiti gušći kefir savršen, a umake, ostavite kefir da se cedi nekoliko sati. Ako ga ostavite preko noći dobićete mekani kremasti sir, savršen za zdrave sendviče, a ako ga ostavite 1-2 dana dobićete polutvrdi sir koji se može konzumirati sam ili ga koristite u raznim receptima.

Vašem siru možete dodati sveže ili sušeno voće, začinsko bilje, orašaste plodove, sveži spanać ili razne začine po vašem ukusu!

MERENJE KOLIČINE SIRA
Ceđenjem jedne porcije kefira (cca 600ml) dobićete 200-300 grama mekanog kefirnog krem sira.

VREME CEĐENJA
Što duže cedite kefir to će biti gušći sir. Konzistencija sira također zavisi od namirnica i temperature. Ovo je prosečno vreme ceđenja:

  •  nekoliko sati za gušći kefir koji možete koristiti za umake
  • preko noći za meki krem sir
  • 1-2 dana za polutvrdi sir

PRIPREMITE RAZLIČITE VRSTE SIREVA
Kefirni sir nije jedini sir koji možete pripremiti u Kefirko setu za pravljenje sira. Koristeći aditive za sir i sirilo možete pripremiti razne vrste sireva – uz svaki Kefirko dobijate knjižicu s receptima!

PRIPREMITE KAFU I ČAJ
Kefirko set za pravljenje sira možete koristiti i za pripremu kafe i čaja. Pazite da ne sipate kipuću tečnost u staklenu posudu jer bi mogla puknuti.

PRIPREMITE SVOJE BILJNO MLEKO
Koristite staklenu posudu za namakanje orašastih plodova ili žitarica za pravljenje biljnog mleka. Procedite biljno mleko nakon blendiranja kroz mrežastu korpicu – upotrebite metalnu oprugu kako bi u potpunosti procedili mleko od pulpe.

SIRUTKA
Tečnost koja ostane u staklenoj posudi nakon ceđenja sira se zove sirutka. Sadrži brojne korisne bakterije te se može iskoristiti u mnogim receptima.

KOMPATIBILNE STAKLENE POSUDE
Posuda Kefirko seta za izradu sira je kompatibilna s Kefirko posudom za izradu kefira.

VELIKA POSUDA KEFIRKA 1,4 L
Veliku posudu Kefirka od 1400ml takođe možete koristiti za izradu nekih vrsta sireva koji proizvode mnogo tečnosti (mozzarella, zrnati sir). Veliku posudu takođe možete koristiti za veće količine kafe ili čaja.

Nakon svih ovih sjajnih osobina koje poseduje Kefirko set za pravljenje sira, pravo je vreme da ga vidite i na delu u toplini Vaše kuće. Poručite svoj set već danas u našem webshopu.